Mudina ieviest gaļas nodokli ES, lai cīnītos pret klimata krīzi
Saskaņā ar ziņojumu "ilgtspējības nodeva" palīdzētu
nodarītajam dabas postījumam un varētu iegūt miljardus, kas palīdzētu
lauksaimniekiem un patērētājiem ražot un ēst labāku pārtiku.
2020.gada 3.februāris
Nodokli, kas palielinātu steika cenu par aptuveni 25%, nākamajā desmitgadē ieviestu pakāpeniski. Ziņojums koncentrējas uz ES valstīm, un tajā teikts, ka "godīgi cenu nosacījumi" gaļai ir jāiekļauj gaidāmajā Eiropas "zaļajā jaunajā darījumā" un tā dēvētajā "no fermas līdz galdam" stratēģijā.
Vides pētījumu
grupas "CE Delft" sagatavotajā ziņojumā tika analizētas siltumnīcas efekta gāzu
emisiju izmaksas, citi gaisa un ūdens piesārņojuma tēriņi, kā arī savvaļas
dzīvnieku zaudējumi, kas saistīti ar lopkopību. Pēc ziņojuma aplēsēm, šo
izmaksu segšana palielinātu liellopu gaļas cenu par EUR 0,47 par 100g.
Nodoklis par
cūkgaļu un putnu gaļu būtu zemāks, ņemot vērā to mazāku ietekmi uz vidi, attiecīgi
0,36 EUR / 100g un 0,17 EUR / 100 g. Attiecīgi tiek pieļauts, ka šādi cenu
palielinājumi līdz 2030. gadam varētu samazināt liellopa gaļas patēriņu par
67%, cūkgaļas - par 57% un vistas - par 30%.
Saskaņā ar
ziņojumu, samazinot emisijas par 120 miljoniem tonnu gadā, ES dalībvalstis iegūtu
32 miljardus eiro gadā.
"Tapp Coalition" pauž,
ka apmēram puse no šīs summas būtu jāpiešķir, lai palīdzētu lauksaimniekiem pārkonvertēties
no gaļas ražošanu uz ko dabai draudzīgāku, un tas varētu palielināt individuālo
saimniecību ienākumus par tūkstošiem eiro gadā.
Pārējo daļu
vajadzētu izmantot, lai samazinātu izmaksas par augļiem un dārzeņiem,
atbalstītu nabadzīgākās ģimenes un palīdzētu jaunattīstības valstīm tikt galā
ar klimata krīzi.
"Tapp Coalition" direktors Jeroms Remmers sacīja: "Eiropieši ēd par aptuveni 50% vairāk gaļas,
nekā ieteikts uztura veselības pamatnostādnēs. [Tātad] mēs arī varētu ietaupīt
miljardiem eiro katru gadu zemākām veselības aprūpes izmaksām. "
Novembrī trīs
Eiropas veselības asociācijas rakstīja vecākajam Eiropas komisāram Fransam Timermanam,
kurš vada iniciatīvu par zaļo jauno darījumu. Ziņojumā bija teikts:
"Nesenie pētījumi liecina, ka pāreja uz veselīgu, augiem bagātāku uzturu
var dot nozīmīgu ieguvumu veselībai, videi un ekonomikai."
Oglekļa nodokli
par augstas ietekmes pārtiku atbalsta arī otrais ziņojums – no sociālā mērķa
uzņēmuma "Behavioral Insights Team" (BIT), kas daļēji pieder Lielbritānijas
valdībai. Tas arī ierosina padarīt uz augiem bāzētu pārtiku par pamata izvēli
pasākumos vai lidojumos.
Jaunākie pētījumi
liecina, ka būtisks gaļas patēriņa samazinājums bagātajās valstīs palīdzētu
klimata krīzes risināšanā. Citi pētījumi norāda, ka izvairīšanās no gaļas un
piena produktiem ir labākais veids, kā samazināt katra cilvēka ietekmi uz vidi.
"Iekļaujot
izmaksas par vidi dzīvnieku proteīna cenā ir būtisks elements, lai sasniegtu ES
mērķus klimata, bioloģiskās daudzveidības, sabiedrības veselības un dzīvnieku
labturības jomā," sacīja "Tapp Coalition" priekšsēdētājs prof. Pjērs Vellinga
no Vāgeningenes universitātes Nīderlandē.
2010. gada Deivida
Kamerona paspārnē veidotais BIT ziņojums pēta, kā valdība, pārtikas industrija
un kampaņu veidotāji var palīdzēt mainīt ēšanas paradumus.
Papildus tam, ka
tiek atbalstīts oglekļa nodoklis videi nedraudzīgākai pārtikai, ziņojumā arī
teikts, ka valdības varētu rādīt piemēru, "izņemot vai samazinot neilgtspējīgus
pārtikas produktus no slimnīcu, skolu un valdības biroju sabiedriskajām
ēdnīcām". Tajā arī sacīts, ka praktiskas gatavošanas prasmes varētu mācīt
skolās un koledžās.
Pārtikas uzņēmumi
varētu padarīt augu izcelsmes produktus par primāro izvēli, piemēram,
ēdināšanas pasākumos vai lidojumos. Tāpat ieteikts reklamēt augu bāzes pārtiku
kā "garšīgu, normālu un patīkamu, nevis kā vieglu, atturīgu, izteikti veselīgu
vai veģetāru". Vēl viens priekšlikums ir ēdienkartēs vai lielveikalu stendos dārzeņu
burgeru izvietošana blakus gaļas opcijām, nevis to atdalīšana.
Tulkots no https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/04/eu-meat-tax-climate-emergency?fbclid=IwAR0o5_H9ZS__OwFDpaDrQXCir7scc5uiz8sLnctU0F2yrb2I48Q3xrPpmZY
Tulkots no https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/04/eu-meat-tax-climate-emergency?fbclid=IwAR0o5_H9ZS__OwFDpaDrQXCir7scc5uiz8sLnctU0F2yrb2I48Q3xrPpmZY
Komentāri
Ierakstīt komentāru