Mudina ieviest gaļas nodokli ES, lai cīnītos pret klimata krīzi


Saskaņā ar ziņojumu "ilgtspējības nodeva" palīdzētu nodarītajam dabas postījumam un varētu iegūt miljardus, kas palīdzētu lauksaimniekiem un patērētājiem ražot un ēst labāku pārtiku.


2020.gada 3.februāris 

Nodokli, kas palielinātu steika cenu par aptuveni 25%, nākamajā desmitgadē ieviestu pakāpeniski. Ziņojums koncentrējas uz ES valstīm, un tajā teikts, ka "godīgi cenu nosacījumi" gaļai ir jāiekļauj gaidāmajā Eiropas "zaļajā jaunajā darījumā" un tā dēvētajā "no fermas līdz galdam" stratēģijā.
Vides pētījumu grupas "CE Delft" sagatavotajā ziņojumā tika analizētas siltumnīcas efekta gāzu emisiju izmaksas, citi gaisa un ūdens piesārņojuma tēriņi, kā arī savvaļas dzīvnieku zaudējumi, kas saistīti ar lopkopību. Pēc ziņojuma aplēsēm, šo izmaksu segšana palielinātu liellopu gaļas cenu par EUR 0,47 par 100g.

Nodoklis par cūkgaļu un putnu gaļu būtu zemāks, ņemot vērā to mazāku ietekmi uz vidi, attiecīgi 0,36 EUR / 100g un 0,17 EUR / 100 g. Attiecīgi tiek pieļauts, ka šādi cenu palielinājumi līdz 2030. gadam varētu samazināt liellopa gaļas patēriņu par 67%, cūkgaļas - par 57% un vistas - par 30%.
Saskaņā ar ziņojumu, samazinot emisijas par 120 miljoniem tonnu gadā, ES dalībvalstis iegūtu 32 miljardus eiro gadā.

"Tapp Coalition" pauž, ka apmēram puse no šīs summas būtu jāpiešķir, lai palīdzētu lauksaimniekiem pārkonvertēties no gaļas ražošanu uz ko dabai draudzīgāku, un tas varētu palielināt individuālo saimniecību ienākumus par tūkstošiem eiro gadā.

Pārējo daļu vajadzētu izmantot, lai samazinātu izmaksas par augļiem un dārzeņiem, atbalstītu nabadzīgākās ģimenes un palīdzētu jaunattīstības valstīm tikt galā ar klimata krīzi.

"Tapp Coalition" direktors Jeroms Remmers sacīja: "Eiropieši ēd par aptuveni 50% vairāk gaļas, nekā ieteikts uztura veselības pamatnostādnēs. [Tātad] mēs arī varētu ietaupīt miljardiem eiro katru gadu zemākām veselības aprūpes izmaksām. "

Novembrī trīs Eiropas veselības asociācijas rakstīja vecākajam Eiropas komisāram Fransam Timermanam, kurš vada iniciatīvu par zaļo jauno darījumu. Ziņojumā bija teikts: "Nesenie pētījumi liecina, ka pāreja uz veselīgu, augiem bagātāku uzturu var dot nozīmīgu ieguvumu veselībai, videi un ekonomikai."

Oglekļa nodokli par augstas ietekmes pārtiku atbalsta arī otrais ziņojums – no sociālā mērķa uzņēmuma "Behavioral Insights Team" (BIT), kas daļēji pieder Lielbritānijas valdībai. Tas arī ierosina padarīt uz augiem bāzētu pārtiku par pamata izvēli pasākumos vai lidojumos.

Jaunākie pētījumi liecina, ka būtisks gaļas patēriņa samazinājums bagātajās valstīs palīdzētu klimata krīzes risināšanā. Citi pētījumi norāda, ka izvairīšanās no gaļas un piena produktiem ir labākais veids, kā samazināt katra cilvēka ietekmi uz vidi.

"Iekļaujot izmaksas par vidi dzīvnieku proteīna cenā ir būtisks elements, lai sasniegtu ES mērķus klimata, bioloģiskās daudzveidības, sabiedrības veselības un dzīvnieku labturības jomā," sacīja "Tapp Coalition" priekšsēdētājs prof. Pjērs Vellinga no Vāgeningenes universitātes Nīderlandē.

2010. gada Deivida Kamerona paspārnē veidotais BIT ziņojums pēta, kā valdība, pārtikas industrija un kampaņu veidotāji var palīdzēt mainīt ēšanas paradumus.

Papildus tam, ka tiek atbalstīts oglekļa nodoklis videi nedraudzīgākai pārtikai, ziņojumā arī teikts, ka valdības varētu rādīt piemēru, "izņemot vai samazinot neilgtspējīgus pārtikas produktus no slimnīcu, skolu un valdības biroju sabiedriskajām ēdnīcām". Tajā arī sacīts, ka praktiskas gatavošanas prasmes varētu mācīt skolās un koledžās.

Pārtikas uzņēmumi varētu padarīt augu izcelsmes produktus par primāro izvēli, piemēram, ēdināšanas pasākumos vai lidojumos. Tāpat ieteikts reklamēt augu bāzes pārtiku kā "garšīgu, normālu un patīkamu, nevis kā vieglu, atturīgu, izteikti veselīgu vai veģetāru". Vēl viens priekšlikums ir ēdienkartēs vai lielveikalu stendos dārzeņu burgeru izvietošana blakus gaļas opcijām, nevis to atdalīšana.

Tulkots no https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/04/eu-meat-tax-climate-emergency?fbclid=IwAR0o5_H9ZS__OwFDpaDrQXCir7scc5uiz8sLnctU0F2yrb2I48Q3xrPpmZY

Komentāri

Populāras ziņas