Iepazīsties ar nākotnes vegānisko ēdienu sastāvdaļu - mikoproteīnu
Kas ir mikoproteīns?
Mikoproteīns ir iegūts no konkrēta veida sēnītes un ir vislabāk pazīstams kā
galvenā sastāvdaļa zīmola “Quorn” produktos. Apstrādājot tam ir augsts
olbaltumvielu saturs, reālistiska tekstūra un tas pietiekami universāls, lai to
varētu padarīt par populāru vegānu un veģetāro produktu klāstā. Bet kāds ir
mikoproteīns salīdzinājumā ar gaļu un vai tas ir ilgtspējīgs?
Kas ir mikoproteīns?
Sakne “myco” ir
attiecināma uz sēnēm, bet mikoproteīns nav sēne. Tas ir izgatavots no sēnīšu
biomasas, kas pazīstama kā Fusarium
venenatum.
Mikoproteīnu pārtikai
apstrādā fermentācijas ceļā, kam seko tvaicēšana, atdzesēšana un sasaldēšana.
Šādi pagatavots, tas iegūst masu, kura tekstūra ir līdzīga vistas krūtiņai. Lai
šādā veidā ražotu mikoproteīnu, vajadzēja 20 gadu ilgas izpētes.
Sešdesmito gadu sākumā
zinātnieki bija nobažījušies par to, ka prognozētais pasaules iedzīvotāju
skaita pieaugums izraisīs plašu pārtikas trūkumu. Lielbritānijas rūpnieks
Džozefs Artūrs Ranks, kurš bija arī galvenā graudaugu ražotāja “Rank Hovis
McDougall” priekšsēdētājs, centās atrast
jaunu ēdienu, kas varētu pabarot aizvien pieaugošo iedzīvotāju daudzumu.
Rangs un pētījuma
direktors Dr. Arnolds Spicers bija vienisprātis, ka ēdienam jābūt ne tikai
barojošam, bet arī labam. Viņi secināja, ka sēnītes mikroorganisms varētu būt
vislabākais iespējamais risinājums, pateicoties tā struktūrai.
1967.gadā kādā dārzā Mārlovā
Bakingemšīrā, sešu kilometru attālumā no pētījumu laboratorijas, vīrieši
atklāja Fusarium venenatum. Līdz
1974.gadam, kad Apvienotās Karalistes Pārtikas standartu komiteja to nosauca
par “mikoproteīnu”, to marķēja ar nosaukumu “A3/5”. Pēc desmit gadiem tas
tika apstiprināts lietošanai pārtikā komerciālos nolūkos. Mikoproteīnu 2002.gadā Pārtikas un medikamentu pārvalde atzina par drošu lietošanai pārtikā.
Saskaņā ar pārskatu
žurnālā “Current Developments in Nutrition” (Pašreizējās uztura tendences),
mikoproteīnā ir daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, kā arī zems tauku,
holesterīna, nātrija un cukura līmenis. 100 grami mikoproteīna satur 11 gramus
olbaltumvielu, sešus gramus šķiedrvielu un nulli gramus holesterīna. Kādā
pētījumā atklājās, ka, pateicoties augstajam šķiedrvielu saturam, regulārs
mikoproteīna patēriņš var pazemināt holesterīna līmeni. Tas var arī palīdzēt
muskuļu sintēzē, kontrolēt glikozes un insulīna līmeni un palielināt sāta
sajūtu.
Mikoproteīns ir bagāts
ar neaizvietojamām aminoskābēm (EAA), kas ir olbaltumvielu pamatā. Tā EAA
sastāvs procentos no olbaltumvielām ir 41 procents, un tas ir augstāks nekā
lielākajai daļai citu gaļas aizstājēju.
Kuri zīmoli izmanto
mikoproteīnu?
Mūsdienās mikoproteīns
visbiežāk pazīstams kā galvenā sastāvdaļa “Quorn” produktos. “Quorn” savos
produktos sākotnēji kā saistvielu izmantoja olu albumīnu, taču pateicoties
nesenajiem jauninājumiem pārtikas tehnoloģijās, daudzi jaunie produkti ir
vegāniski. Viņu klāstā ir nageti, burgeri, filejas, maltā gaļa un brokastu šķēlītes.
“Quorn” desiņas tiek
izmantotas Lielbritānijas uzņēmuma ķēdes “Greggs” populārajos vegāniskajos
pīrādziņos, bet filejas tiek pasniegtas Anglijas “Pizza Hut” restorānos. Šā
gada sākumā kompānija uzsāka sadarbību ar starptautisko ātrās ēdināšanas ķēdi “KFC”,
lai izlaistu jauno vegānisko burgeru, kam ir īpaša fileja. “Quorn” uzņēmuma pārstāvis
Tonijs Deivisons paziņojumā presei sacīja: “Iespēja kopīgi radīt izcilus
ēdienus kopā ar tādu ikonisku zīmolu kā “KFC” ir prieks. Fantastiski ir vērot
rezultātus, kas uzsākti ar šādu entuziasmu.”
2018.gada augustā zīmols
paziņoja, ka iegulda 7 miljonus sterliņu mārciņu jaunu vegānisku produktu
pētniecībā un attīstībā. “Quorn” šobrīd tiek pārdots 19 valstīs. 2018.gadā
uzņēmums atvēra “pasaulē lielāko” gaļas alternatīvu ražotni Anglijas
ziemeļaustrumos.
“Quorn” šobrīd ir
vienīgais zīmols, kas izmanto mikoproteīnu, bet tas tuvākajā laikā var
mainīties. Zviedrijas startaps “Mycorena” nesen izstrādāja produktu ar
nosaukumu “Promyc”.
Sēņu proteīnam ir
šķiedraina, gaļai līdzīga tekstūra un neitrāla garša. To var izmantot fileju,
burgeru un kotlešu pagatavošanai. Lai gan tas vēl nav pieejams tirgū, uzņēmums
nesen savāca 429 000 eiro un atvēra jaunu ražotni.
Pretstatā “Quorn” šī
uzņēmuma dibinātājs un izpilddirektors Ramkumārs Nērs iztēlojas “Mycorena” kā: “zīmolu,
kas piedāvā sastāvdaļu, kura pieejama visiem pārtikas uzņēmumiem, kas vēlas
ražot augstas kvalitātes un garšīgus vegāniskos pārtikas produktus”.
Mikoproteīnu ražo arī Glāzgovā
bāzēts pārtikas tehnoloģiju startaps “3F Bio”. Tā produkts “Abunda” ir
izgatavots, izmantojot bezatkritumu procesu. Tāpat kā “Mycorena”, uzņēmuma
mērķis ir būt mikoproteīnu izplatītājam.
Vai mikoproteīns
ir ilgtspējīgs?
Cik ilgtspējīgs
ir mikoproteīns salīdzinājumā ar dzīvnieku gaļu? Saskaņā ar ANO Pārtikas un
lauksaimniecības organizācijas (Food and
Agriculture Organization) datiem lopkopība rada 14,5 procentus no visām pasaules siltumnīcefekta
gāzu emisijām.
Pētījums, kas
publicēts 2016.gada pārskatā “Ilgtspējīgi olbaltumvielu avoti”, un ir “Carbon
Trust” sertificēts, atklāja desmit reizes mazāku apstrādātās zemes daudzumu,
oglekļa un ūdens izlietošanu. “Carbon Trust” sadarbojas ar uzņēmumiem, lai
izstrādātu ilgtspējīgas stratēģijas.
Pēc “Mycorena”
teiktā, “Promyc” patērē “līdz 20 reizēm mazāk ūdens un 5000 reizes mazāk zemes”
nekā gaļa. Kamēr 1 kg liellopu gaļas izdala 25 kg oglekļa dioksīda (CO2),
cūkgaļa izdala 9 kg, vistas 5 kg un tofu 1,5 kg, “Promyc” izdala tikai 1,1 kg
CO2.
Ražošanas procesā
“Mycorena” vēl vairāk samazina oglekļa nospiedumu. Sēnītes iegūst fermentācijas
procesā, ko baro ar rūpnieciskās pārtikas ražošanas atkritumiem.
“Quorn” nesen izvietoja
oglekļa pēdas aprēķinus uz savu produktu iepakojumiem. Datus pārbaudīja un
apstiprināja “Carbon Trust”. “Mēs vēlamies cilvēkiem sniegt visu nepieciešamo informāciju,
lai viņi varētu pieņemtu apzinātus lēmumus par pārtiku un tās ietekmi uz planētas
klimatu – tieši tāpat, kā uz iepakojumiem ir sameklējama informācija par uzturu,
lai palīdzētu pieņemt lēmumus par veselību," sacīja “Quorn” pārstāvis savā
paziņojumā.
Plašāk par mikoproteīnu varat uzzināt šeit: https://www.mycoprotein.org/
Komentāri
Ierakstīt komentāru