Šveice var drīzumā aizliegt visas rūpnieciskās fermas


Šveicē notiks publisks balsojums par konstitūcijas grozījumiem, kas garantē labāku rūpniecībā audzētu dzīvnieku labturību. Saskaņā ar Federālā pārtikas nekaitīguma un veterinārā biroja teikto, grozījums ir jāizstrādā valdībai.

“Valdība principā atbalsta iniciatīvas mērķus (..) un vēlas noteikt kritērijus dzīvniekiem draudzīgai izmitināšanai, regulārai piekļuvei ārpus telpām un piemērotiem kaušanas apstākļiem,” teikts biroja paziņojumā.

Šīs ziņas ir sekas dzīvnieku tiesību grupu priekšlikumam, kas aicina aizliegt rūpniecisko lauksaimniecību. Priekšlikums sevī ietver arī ierobežojumus dzīvnieku izcelsmes produktu importam. Iniciatīva “Šveice bez rūpnieciskās lauksaimniecības” tika sākta 2018. gada jūnijā. Ar to paredzēts izbeigt rūpniecisko lauksaimniecību, grozot Federālās konstitūcijas 80.a pantu.
Dzīvnieku tiesību aizstāvji iniciatīvas atbalstam savāca vairāk nekā 100 000 parakstu. Tomēr no valdības izskanējis uzskats, ka aizliegums ir pārāk radikāls.

“Federālā padome iesaka noraidīt populāro iniciatīvu “Šveice bez rūpnieciskās lauksaimniecības”,” teikts paziņojumā. “Privāto bioloģisko standartu iekļaušana konstitūcijā un to attiecināšana uz importu ir pārāk nepaveicama.

Tomēr pēc diskusijām parlamentā joprojām tiks noteikts balsošanas datums. Valdība noteiks kritērijus lauksaimniecībā audzēto dzīvnieku turēšanas vietnēm, dzīvnieku skaitam un nozarē iesaistīto cilvēku darbībām.

Rūpnieciskā lauksaimniecība nav pieņemama

“Sentience Politics” līdzdirektors Silvano Līgers stāsta: “Tas, ka mēs tik ātri varējām iesniegt šo iniciatīvu, parāda, ka cilvēkiem Šveicē patiešām rūp dzīvnieki. Lielākā daļa cilvēku pat nezina par ievērojamo dzīvnieku daudzumu, kas joprojām tiek turēti nepieņemamos apstākļos.”

“Rūpnieciskā lauksaimniecība nav pieņemama, un mums būtu jāizmanto demokrātijas spēks, lai padarītu to nelikumīgu,” piebilda Līgers.

Aizlieguma atbalstītāji apgalvo, ka rūpnieciskā lauksaimniecība ir saistīta ar sliktu dzīvnieku labturību.

“Piecdesmit procenti visu Šveicē audzēto sivēnu tiek nokauti, nekad neredzot dienasgaismu,” pagājušā gada septembra paziņojumā sacīja dzīvnieku tiesību ideju laboratorijas “Sentience Politics” līdzdirektore Merēte Šneidere. “Vairāk nekā 80 procenti cāļu, kas tiek turēti Šveicē, nekad mūžā nav spēruši kāju zālē, un kaušanas svaru sasniedz jau 30 dienu vecumā.”

Nu jau vairāki pētījumi atklāj dzīvnieku lauksaimniecības ietekmi uz planētu. Apvienoto Nāciju Organizācijas Vides programma 2018. gada septembrī gaļu nosauca par “pasaules vissteidzamāk risināmo problēmu”.

“Tas, ka mēs dzīvniekus izmantojam kā pārtikas ražošanas tehnoloģiju, mūs ir novedis līdz katastrofas draudiem,” teikts organizācijas paziņojumā. “Dzīvnieku lauksaimniecības izraisītais siltumnīcas efekta gāzu nospiedums konkurē ar automašīnām, kravas automašīnām, autobusiem, kuģiem, lidmašīnām un raķešu gaisakuģiem kopā."



Komentāri

Populāras ziņas